בשבת שעברה לפני התכנית נתקלתי בפוסט על MahraJazz, פסטיבל ג’אז אלטרנטיבי בחיפה – “אירוע מחתרתי פלסטיני שמביא לחיפה ג’אז עכשווי ואיכותי”. התגובה הראשונה שלי הייתה, פאק, Wildflower בליינאפ, אבל אז קראתי את האותיות הקטנות שלא באמת היו קטנות וגיליתי שפספסתי את שתי ההופעות שלהם שהתקיימו כמה ימים קודם לכן, בחלק הראשון של הפסטיבל. אפילו רפרשתי כמה פעמים במעין תקווה מפגרת שאולי תתגלה טעות בתאריכים. זה היה מבאס מאוד לגלות שהרכב ג’אז שאתה אוהב ומשמיע כבר למעלה משנה בתכנית מגיע מאנגליה לנגן במרחק שעה נסיעה ממך ואין לך מושג מזה. אבל חצי הכוס המלאה היא שבליינאפ חיכתה לי עוד הפתעה. יאז אחמד, ילידת בחריין וכיום חייה באנגליה מנגנת על חצוצרה ועל פלוגלהורן (שזה מה שאתם רואים בתמונה). היא ניגנה עם רדיוהד ועם לי “סקראץ” פרי ובשנה שעברה היא הוציאה את האלבום La Saboteuse (שגם נכנס לרשימת אלבומי השנה שלי).
ההופעה שלה התקיימה ב-Fattoush בר חדש ויפה וגלריה ברחוב הנמל בעיר התחתית בחיפה. כמה חדש? למעשה הוא נפתח לפני שלושה ימים כדי להספיק לארח כמה הופעות של הפסטיבל. החצר שלו ממש צמודה לגדר של מסילת הרכבת שפעם ברבע שעה מרעידה את השטח, אמרו לי שגם לפני יומיים הנהגים הרימו להם בצפירות. במקום נמצאים בערך 200 איש בהגזמה כך שברור שהפסטיבל הזה, שמתקיים השנה בפעם השנייה, לא נעשה למטרות רווח. יאז עולה עם שלישיית נגנים – בס, תופים ו-ויברפון ובמשך שעה וחצי היא מכניסה אותנו לטריפ של ג’אז פסיכדלי עם מוזיקה ערבית. החצוצרה והפלוגלהורן שלה עוברים דרך כל מיני אפקטים – לעיתים מוכפלים ולעיתים נמרחים ומרחפים ברקע. אחרי כמה קטעים היא עוצרת לספר לנו על מה ששמענו. קטע אחד נכתב בהשראת הבימאית הייפאא אל-מנסור שהיא האישה הראשונה שיוצרת סרטים בערב הסעודית (ממה שקראתי הוא חלק מיצירה ארוכה יותר, Polyhymnia, שמוקדשת לנשים אמיצות ותראה אור בקרוב). הקטע Jamil Jamal נוגן בהשראת גרסת הרימקס היותר אלקטרונית שלו (מתוך EP חדש עם כמה רימקסים לקטעים שלה) ומשם הלהקה המשיכה עם קטע שיאז כתבה בהשראת מוזיקה מבחריין שהיא שמעה בבית. היא ניגנה את שיר הנושא של אלבומה האחרון, את The Space Between The Fish and The Moon וחתמה את ההופעה עם Organ Eternal המחווה שלה ל- These New Puritansשגם איתה היא ניגנה.
הבחירה של מארגני הפסטיבל, MahraJazz להביא לכאן את יאז אחמד מובנת מבחינת החיבור שלה עם המוזיקה הערבית, אך היא עדיין מפתיעה כי למרות שביחד עם Wildflower מדובר בשניים מהשמות המעניינים בג’אז האנגלי/לונדוני העכשווי, איכשהו בארץ עדיין מתעלמים מרוב מה שקורה שם. אז כדאי לעקוב אחריהם כאן MahraJazz.
ולמי שרוצה עוד מהג’אז החדש – הנה פלייליסט שערכתי לספוטיפיי של כאן 88.